kontener gastronomiczny

Kontener gastronomiczny – kawiarnia w morskim kontenerze

Kontenery morskie bardzo często stanowią bazę dla ciekawych projektów niezwiązanych z ich oryginalnym przeznaczeniem. Jednym z rodzajów kontenerów morskich, który szczególnie nadaje się do takich przeróbek jest kontener typu open–side, czyli z drzwiami kontenerowymi dającymi swobodny dostęp do całej bocznej ściany kontenera. Taki kontener można po odpowiednich modyfikacjach przerobić na przykład na małą kawiarnię, czy lokal gastronomiczny. W rozbudowanej wersji tego projektu można pokusić się nawet o dołożenie zlokalizowanego na dachu kontenera tarasu osiągając bardzo interesujący efekt.

 

kontener open side - bocznodrzwiowy
kontener open-side (bocznodrzwiowy)

Kontener open-side występuje zazwyczaj w typowym wymiarze 20 stóp, czyli ma długość 6 metrów i szerokość 2,43 metra. Możliwe są 2 wysokości – standardowa 2591 mm oraz podwyższona 2896 mm (kontener HC – high cube). Ze względu na fakt, że potrzebne będzie miejsce na izolację, dla tego projektu lepiej sprawdzi się kontener podwyższany. Zastosowanie wyższego kontenera umożliwi bowiem uzyskanie zalecanej dla pomieszczeń, w których przebywają ludzie wysokości wewnętrznej 2,5 metra. Kontener morski open-side można zakupić w firmach specjalizujących się w sprzedaży kontenerów (na przykład tutaj), w których bardzo często możliwe będzie zamówienie także jego przeróbek i modyfikacji.

Ściany i sufit kontenera powinny być izolowane. Idealnie nadają się do tego płyty warstwowe, którymi można wyłożyć wnętrze kontenera morskiego. Dostępne są różne wersje płyt warstwowych, przy czym główna różnica polega na zastosowaniu rdzeniów wykonanych z różnych materiałów – na przykład styropianu, wełny mineralnej, czy poliuretanu. Każdy z tych materiałów ma inne właściwości izolacyjne i odporność ogniową.

 

izolacja ścian kontenera

 

 

Podłoga kontenera morskiego zbudowana jest ze sklejki kontenerowej. Można na niej położyć wykładzinę PCV, a także ocieplić ją od spodu styropianem lub wełną mineralną. Po zaizolowaniu kontenera należy wyposażyć go w instalację elektryczną i oświetlenie, a także zamontować odpływ i przyłącze wody.

 

zaizolowany kontener morski

 

 

Po takich modyfikacjach kontener jest w zasadzie gotowy do umieszczenia w nim wyposażenia gastronomicznego.

 

Kolejnym etapem jest umieszczenie na dachu kontenera stalowego podestu z barierkami, który będzie stanowił taras z dodatkowymi stolikami dla klientów. Dzięki narożom kontenerowym, które znajdują się w górnych narożnikach można w łatwy sposób za pomocą specjalnego łącznika – twistlocka zamocować dodatkowe piętro.

 

Całość uzupełniają stalowe schody oraz dające zadaszenie i osłonę przed słońcem markizy. Przedstawiony projekt odznacza się prostymi rozwiązaniami, jednak pomimo tego udało się osiągnąć bardzo interesujący efekt. Niewątpliwą zaletą takiego kontenera jest jego mobilność – całość można w łatwy sposób rozmontować i przewieźć samochodem ciężarowym w dowolne inne miejsce, a stosunkowo niskie koszty samego kontenera powodują, że może to być atrakcyjny wybór dla właściciela sezonowego punku gastronomicznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

W górę